Koje je boje vaš namještaj – dizajn po bojama

0 komentara

Kada birate namještaj u dizajnu interijera postoji nekoliko shema boja koje vam pomažu da odabrani namještaj bude u skladu s ostalim bojama u prostoriji. Isto pravilo kao i za namještaj odnosi se i na odabir nove boje zidova, zavjesa, ormara, stolića, sagova i ostalih dodataka u domu. Uzmite u obzir da namještaj, pogotovo veći komadi, zauzima značajan omjer u količini boja u svakoj prostoriji. Stoga obratite pažnju da birate namještaj koji odgovara primarnoj i eventualno sekundarnoj boji vaše sheme, ovisno o tome koliko je namještaj velik.

Monokromatska shema boja znači da baratate s paletom koja sadrži nijanse i intenzitet jedne boje. Na primjer, prostorija uređena u monokromatskoj shemi bijele boje bi imala bijele zidove, namještaj u sivim nijansama i crne akcente. S monokromatskom shemom ćete teško pogriješiti i takva će prostorija djelovati smirujuće i autoritativno. Nedostatak ove sheme je izostanak ostalih boja i živost koju one donese u cjelokupni dizajn.

Analogna shema boja obuhvaća boje koje se na kotaču boja nalaze jedna do druge. Ove kombinacije boja vrlo često nalazimo u prirodi pa smo navikli na njih i ugodne su našim očima. Pri ovoj kombinaciji uzmite u obzir pravilo 60-30-10, gdje šezdeset posto zauzima primarna boja u vašoj shemi, trideset posto sekundarna boja dok deset posto ostavljate za akcentne boje. U ovom slučaju birate namještaj primarne boje vaše sheme. Ukoliko je u pitanju namještaj manjih dimenzija, može biti i sekundarne boje u shemi.

Komplementarna shema boja odnosi se na boje koje se nalaze jedna nasuprot drugoj na kotaču boja. To su kombinacije plave i narančaste, ljubičaste i žute, crvene i zelene te nijansa ovih boja. U ovom slučaju namještaj može biti u bilo kojoj od boja iz kombinacije. Ova shema oživljava prostoriju i najenergičnija je od svih shema boja. Ako je ovakva shema previše za vas, uvijek možete upotrijebiti pravilo 60-30-10, gdje ćete za primarnu boju uzeti bijelu, a komplementarnu kombinaciju upotrijebiti u sekundarnoj i akcentnoj boji. U ovom slučaju namještaj može biti i sekundarne boje.

Razdijeljeno-analogna shema je varijacija analogne sheme. Radi se o kombinaciji boja koje se nalaze blizu jedna drugoj na kotaču boja. U ovom slučaju formula je sljedeća: odaberite glavnu boju i dvije sekundarne boje koje su udaljene za dva mjesta jedna od druge. Primjer: glavna boja je plava, sekundarne su zelena i žuta.

Razdijeljeno-komplementarna shema boja podrazumijeva glavnu boju te dvije boje od kojih se svaka nalazi s jedne strane boje koja je komplementarna glavnoj boji.

Trostruka shema boja sadrži tri boje koje na kotaču boja tvore trokut, recimo narančasta, ljubičasta i zeleno-žuta.

Četverostruka shema boja sadrži bilo koje četiri boje koje su logično povezane na kotaču boja, na primjer, dvostruke komplementarne boje.

Neutralna shema boja koristi one boje koje se ne nalaze na kotaču boja i zovemo ih neutralnim bojama: bež, smeđa, siva, bijela i crna.

Akcentirana neutralna shema boja sadrži neutralne boje i jednu ili nekoliko malih doza boja s kotača boja. Primijetite da sam rekla male doze, što znači da u ovoj kombinaciji sav namještaj mora biti u neutralnim bojama.

Shema toplih i hladnih boja kombinira boje ovisno o tome smatramo li ih hladnim ili toplim bojama. Tako kombinacija narančaste, žute i crvene neće sadržavati ni tračak plave boje, dok u kombinaciji zelene, plave i ljubičaste nema mjesta za toplu crvenu boju.

Nakon što se odlučite za svoju kombinaciju boja, uvijek imajte na umu koja je primarna boja i koje boje treba biti namještaj kako biste dobili upravo onakav ugođaj kakvom težite.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *