Od ideje do realizacije: Bliska suradnja s dizajnerima

0 komentara

Jedan od glavnih preduvjeta za izradu kvalitetnog namještaja je da svi kotačići u složenom mehanizmu od same ideje do konačnog proizvoda, odlično funkcioniraju. Važna je dobra suradnja svih uključenih u zahtjevan proces, a pri kreiranju namještaja, posebice se ne smije zaboraviti na dizajnere.

Namještaj je danas sastavni dio svakog kućanstva, ali i znatno šire od toga. Osim što je neophodno da bude kvalitetno osmišljen i izrađen te udoban, izgled također nije nevažan. Neke od najpoznatijih i najprodavanijih dizajnerskih komada namještaja, osim funkcionalnosti i dugotrajnosti, krasi i privlačna vanjština. Stoga ne čudi što se danas od njega traži da bude spoj moderne forme i oblika, čvrstog materijala, prilagodljiv svakom prostoru i s različitim opcijama uporabe.

Dizajnerske sjedeće garniture

Kvadra je to prepoznala i na zadovoljstvo svojih kupaca, uspješno surađuje s nekolicinom uglednih prvenstveno, domaćih dizajnera. Oni su, svaki na svoj način, dali jedan poseban, moderan i neobičan izgled Kvadrinom namještaju, koji je oduševio hrvatske građane, a i šire.

Tako je nagrađivani hrvatsko-austrijski dizajnerski kolektiv ‘Numen/For Use’, čiji recentni projekti stižu s područja scenografije, industrijskog dizajna, dizajna interijera i konceptualne umjetnosti, svoje umijeće pretočio u osmišljavanje popularne Segment garniture za sjedenje i jednako udobne i funkcionalne Revolve sjedeće garniture na razvlačenje, koja se danas smatra jednim od najuspješnijih komada dizajnerskog namještaja u Hrvatskoj.

U kreaciji multifunkcionalnog i više puta nagrađivanog Revolvea s dvojakom funkcijom, za sjedenje i spavanje, sudjelovale su i mlade hrvatske dizajnerice Ivana Borovnjak i Roberta Bratović. Nakon školovanja u Zagrebu, završile su magisterije u Eindhovenu, odnosno Londonu i od tada redovito surađuju na projektima vezanima uz produkt dizajn i vizualne komunikacije iz područja kulture, umjetnosti i kazališta. U suradnji s ‘Numenom’, njihovo znanje i vještine rezultiralo je prvim hrvatskim dizajnerskim trosjedom na rasklapanje.

Grupin 3angle

Dašak svoje kreativnosti u Kvadrine proizvode unio je i dizajnerski trojac Grupa. Tim produkt dizajnera u usponu, koji čine Filip Despot, Ivana Pavić i Tihana Taraba, s Kvadrom uspješno surađuje od 2011. godine, a može se pohvaliti dizajnom odlične sjedeće garniture 3angle, koju krasi visoka udobnost . Do sada su svoju kvalitetu potvrdili i nagrađenom linijom pokućstva od masivnog drveta, dizajnom jastuka Pilot, lampe Model i vješalice Figura, a između ostalog se bave i uređenjem interijera i scenografije za posebne prigode.
Osim toga, Kvadrinu bogatu kolekciju sofa i garnitura upotpunjuju i dizajnerski uratci arhitektice Sanje Knezović. Iako je primarno arhitektica, svoje iskustvo u dizajniranju namještaja za interijere, prenijela je u onaj za sjedenje i vrhunskim rješenjima, na originalan način osmislila Kvadrine Match i Cloud garniture za sjedenje.

Svoj doprinos dao je i ‘Redesign’

Neobičan, ali prije svega moderan i funkcionalan izgled svojih proizvoda Kvadra može zahvaliti i  cijenjenom dizajnerskom studiju ‘Redesign’. Osnovao ga je zagrebački produkt dizajner Neven Kovačić zajedno sa suprugom Sanjom, a bave se interdisciplinarnim projektima i dizajnom. Njihov je glavni fokus osmišljavanje novih inovacija i proizvoda različite tehnologije, počevši od kartona do kombinacija raznih uređaja.
Dokaz njihovih jedinstvenih i zanimljivih izvedbi su Kvadrina Pil-low multifunkcionalna sofa s inovativnim mehanizmom za rasklapanje i udobnim sjedištem, prigodnim i za kvalitetno spavanje te Up-lift fotelja na razvlačenje prikladna za svaki prostor.

Dizajn je doista neophodan

Svi hrvatski dizajneri koji s Kvadrom uspješno sudjeluju u kreaciji i izradi prvog hrvatskog ojastučenog dizajnerskog namještaja slažu se u jednom – bez dizajna nema kvalitetnog proizvoda. Inovacije koje se tiču mehaničkog sklopa za razvlačenje, stvaranja naočigled nevidljivog prostora za spremanje posteljine ili udobnog punjenja za sjedišta i naslonjače, prilagodljivih rukonaslona, izbora modernih boja i trendova, mogu stići samo iz posebnih radionica i studija, onih dizajnerskih.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *