Održavanje kožne sjedeće garniture

0 komentara

Konačno ste završili s odabirom i kupnjom kožne sjedeće garniture i ona sada krasi vašu dnevnu sobu. Kao i sa svakim novim predmetom, veoma ste oprezni oko nove kožne sjedeće garniture kako je ne biste zaprljali. Naravno, prvih par tjedana svima idete na živce. Čim se bilo tko približi vašoj kožnoj garnituri s čašom i tanjurom u ruci, vičete: “Jede se u kuhinji!” Dođe li netko do sjedeće garniture u cipelama i prije nego što sjedne vičete: “Skidaj cipele!”

Suočite se već sada s neizbježnom činjenicom da će vas kad-tad zadesiti čišćenje sjedeće garniture. Jedini način na koji to možete izbjeći jest da stavite (najlonske) zaštitne presvlake, ali to nije veoma privlačno, zar ne? Sjetite se samo kako izgleda dnevna soba Rayove mame iz humoristične televizijske serije Svi vole Raymonda. To nije look kojem težite, zar ne?

Prihvatili smo da je čišćenje kožne sjedeće garniture neizbježno, zato slijedi nekoliko savjeta kako se boriti s raznim mrljama na koži te kako vršiti redovno čišćenje kožne sjedeće garniture.

Prva i najvažnija stvar koju ćete napraviti nakon kupnje sjedeće garniture jest provjeriti deklaraciju kako biste vidjeli postoje li neke posebne mjere čišćenja i održavanja. Nadalje, uvijek možete kupiti sredstvo za čišćenje kožnih presvlaka, no najbolje su domaće recepture koje se mogu pripremiti u tren oka pomoću sastavnica koje su standardne u svakom, domaćinstvu.

Prije nego što vam otkrijemo ove male trikove moramo napomenuti dvije stvari. Prvo, prije svakog pranja kožne sjedeće garniture obavezno prvo usišite cijelu garnituru. Drugo, uvijek dobro ocijedite krpu kojom čistite kožu kako višak vode ne bi ostavio mrlje.

Za redovno čišćenje kožne sjedeće garniture dovoljni su mlaka voda, blagi deterdžent za rublje i dvije krpe. Umiješajte četvrt čaše deterdženta u litru do litru i pola mlake vode i miješajte dok se ne stvori pjena. Nakon toga umočite krpu u tako spravljenu tekućinu i isprobajte je na malom dijelu sjedeće garniture. Obrišite očišćeno mjesto suhom krpom i ostavite tako dvadeset i četiri sata. Ukoliko se nije pojavila nikakva diskoloracija (boja nije izblijedila), očistite cijelu garnituru na isti način. Čišćenje sjedeće garniture biste trebali raditi jednom tjedno. Svaki sljedeći put slobodno odmah očistite cijelu garnituru. Test diskoloracije radite samo prvi put. Naravno, ukoliko promijenite deterdžent kojim čistite garnituru, svakako ponovno napravite test.

Za sjedeće garniture od bijele kože postoji posebno sredstvo za čišćenje. Uzmite jednu četvrtinu šalice morske soli, dvije jušne žlice sode bikarbone, jednu čajnu žličicu brašna i tri četvrtine šalice vode. Ove sastojke dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu koju ćete na bijelu kožu nanijeti krpom, nježno očistiti i obrisati suhom krpom. Naravno, i ovaj postupak isprobajte na malom dijelu sjedeće garniture, pričekajte dvadeset i četiri sata i ako je sve u redu, možete se baciti na čišćenje cijele sjedeće garniture.

Prolivene tekućine prvo obrišite suhim ručnikom, a zatim višak koji se već upio u kožu odstranite sljedećim trikom: uzmite običnu pamučnu čarapu, napunite je soli i tako napunjenu čarapu stavite na mrlju. Nakon par minuta sol će povući svu zaostalu tekućinu iz kože.

Tintu ćete odstraniti pamučnim štapićem i alkoholom, a nakon što ste odstranili mrlju vlažno mjesto osušite fenom namještenim na najslabije.

Masne mrlje čistite puderom ili kukuruznim škrobom. Važno je da ih ne utrljavate u mrlju nego samo pospete po njoj i ostavite da upiju masnoću. Ostavite da djeluje par sati pa očistite vlažnom i nakon toga suhom krpom.

Urin i krv jednostavno očistite vlažnom krpom. Osušenu krv možete odstraniti s kožne sjedeće garniture pomoću hidrogen peroksida i papirnatih ručnika. Namočite jedan ručnik u mlaku vodu i dobro ocijedite. Nakon toga nanesite malo hidrogen peroksida na suhi papirnati ručnik i utapkajte u mrlju. Pričekajte dok se ne stvore mjehurići te obrišite suhim papirnatim ručnikom. Nakon toga pređite vlažnim ručnikom preko očišćenog mjesta te još jednom obrišite suhim. Pričekajte pet minuta. Ako je sve u redu i očišćeno mjesto nije oštećeno niti se promijenila boja, čistite dalje.

Uvijek postoji mogućnost da će se mrlje pokazati toliko tvrdokornima da će biti preotporne za ove recepture za čišćenje kožne sjedeće garniture, pa u tom slučaju potražite pomoć stručnjaka.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *