Zen uređenje i namještaj

0 komentara

Zen sam po sebi automatski asocira na smirenost i lakoću, pa tako i zamišljamo da će Zen uređenje i namještaj oslikati upravo takvu sliku u prostorijama koje koriste Zen smjernice za uređenje. Suvremena arhitektura, namještaj čistih linija i Zen dekoracija su kao stvoreni jedno za drugo. Što manje periodnih obilježja ima vaš dom (isto vrijedi i za namještaj), to ćete jednostavnije stvoriti Zen uređenje. Važno je napomenuti odmah na početku kako Zen uređenje ne znači japanski stil. Zen uređenje nije ograničeno stilovima – svaki suvremeni stil može poprimiti obilježje Zen uređenja, samo je potrebno pratiti smjernice.

Zen uređenje ima četiri osnovna dijela:

 1. tri koraka do jednostavnijeg doma
 2. priroda i umjetnost u interakciji
 3. pravi izbor boja
 4. namještaj modernog dizajna i čistih linija

No prije nego što krenemo detaljnije opisivati svaki od osnovnih dijelova, pogledajmo koji su elementi Zen interijera. Glavni cilj Zen uređenja jest da se stvori spokojan, inspirirajući dom. Kako bismo došli do toga kombiniramo sljedeće elemente:

 • čiste i ravne linije
 • ugradbeni, skriveni prostori za skladištenje
 • otvoreni i pregledni prostori
 • prirodni materijali
 • kvalitetan, ali jednostavan namještaj
 • blage boje preuzete iz prirode i suptilni uzorci
 • kvaliteta prije kvantitete
 • smirujući opći dojam

Tri koraka do jednostavnijeg doma

Tiha i nepretenciozna elegancija Zen uređenja ima prekrasan učinak na vaš um: smiruje ga, ublažava i pomaže da se saberete. Dovoljno je da znate osnove i moći ćete stvoriti Zen u svakoj prostoriji.

1. Što ne koristite, odstranite

U Zen uređenju, otklanjanje nereda i gužve je prioritet. Imate li namještaj koji nikada ne koristite? Spremište u koje niste ušli godinama, a znate da je u neredu?

U Zen uređenju sve je okruženo prazninom. Možda zvuči apsurdno, ali zamislite prazan prostor i slobodu koju vam donosi. Dovoljno će biti da otklonite namještaj, jedan ili dva komada za početak te ćete istog trena osjetiti kako jednostavnije dišete i osjećate se lakše.

Zen uređenje je suzdržano i tiho. Jaki uzorci boja provlače pažnju i raspršuju naše misli. Smirite paletu boja u vašem domu. Koristite konkretne, pune, prirodne boje. Prvi korak je da od-dekorirate, odnosno očistite svoj dom od svih nepotrebnih predmeta, a ono što ne koristite svakodnevno spremite.

2. Fokusirajte se na kvalitetu

U pravom Zen uređenju sve se broji, zato zadržite samo jednostavne, korisne i kvalitetne predmete ugodne oku. To znači namještaj od prirodnih i široko dostupnih materijala kakav možete pronaći u Kvadra Design asortimanu. Radi se o sljedećim materijalima:

 • drvo i prirodna vlakna
 • prirodne tkanine (vuna, lan, pamuk)
 • ne-dragocjeni metal, kamen i jednostavna keramika.

3. Uredite prozračno

Pažljivo odaberite što ćete izložiti u svome domu jer su to namještaj i ostali predmeti koje ćete gledati svaki dan i koji utječu na vaše misli i osjećaje. Razmjestite namještaj i ostale predmete tako da upotpunjuju i naglašavaju jedni druge, umjesto da se nadmeću. Evo i nekolik trikova za ostvarenje Zen uređenja kroz kontraste:

 • grubo-mekano (grubo pletena košara uz glatko polirani zid, glazirana keramika uz ne-finiširano drvo ili grube kamenčiće)
 • detaljno – jednostavno (predmet složenog uzorka ili teksture ispred ravne ili jednobojne pozadine)
 • interesantni oblici – osnovni geometrijski oblici (zaobljena vaza u pravokutnom prozoru).

Sljedeći put nastavljamo naš put prema Zenu uz prirodu i umjetnost, boje i namještaj.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *