Zen uređenje i njegova svrha

0 komentara

U prošlom smo postu započeli priču o Zen uređenju, a sada nastavljamo kroz prirodu, umjetnost, boje i namještaj. Prije nego što nastavimo, ponovit ćemo još jednom: Zen uređenje ne znači da morate kupovati japanski namještaj. Daleko od toga. Zen principi uklapaju se u svaki suvremeni dekor i mogu se ostvariti ako koristite moderni dizajnerski namještaj kakav možete pronaći i u Kvadra Design asortimanu.

Vratimo se na četiri osnovna dijela Zen uređenja: tri koraka do jednostavnijeg doma, priroda i umjetnost u interakciji, pravi izbor boja, Zen namještaj modernog dizajna i čistih linija.

Priroda i umjetnost u interakciji

Zen zapravo nije način dizajna interijera, no bit Zena možete izraziti kroz uređenje doma u nekoliko načina. Izaberite namještaj i dekor koji će slaviti prirodu, njene boje, oblike i teksture. Što je više moguće, koristite prirodne materijale:

  • nauljeno ili vošteno drvo
  • pletene košare od prirodnih materijala
  • keramiku
  • jednostavne tkanine

Nabavite biljke koje je jednostavno održavati. Ako nemate vanjski prostor, biljke postavite unutra ili na prozore. Fontana u zatvorenom prostoru je idealan način da umirite svoj duh i povežete se s prirodom. Odaberite nešto jednostavno i ne masivno, ali što smiruje i pročišćava svojim zvukom.

Na zidove objesite slike koje predstavljaju prirodu ili apstraktne slike vode, stijena, pupoljaka ili voća.

Što NE smijete raditi u Zen uređenju

Nemojte razbacati mnogo malih predmeta po domu, čak i ako se radi o predmetima koje ste pronašli u prirodi (kamenčići, školjke, naplavno drvo). Sakupite ih u jasno definirane nakupine, u zdjelu, na pladanj ili tanjur. Tanka je linija između mnogo lijepih, malih stvari i nereda. Previše jednog i drugog odvlačit će vašu pažnju i uznemiriti duh.

Pravi izbor boja

Najbolje sheme boja za Zen uređenje baziraju se na neutralnim bojama. Izbjegavajte visoko zasićene boje. Radije odaberite prigušene, prirodne palete: zemljane i/ili vodene boje s puno sive, smeđe ili crne. Također izbjegavajte velike uzorke, koji vizualno zagušuju i stvaraju nered.

Zen namještaj

Zen namještaj ima dvije svrhe: da dobro izgleda i da pojačava vaše dobrostanje. Evo jednostavne filozofije koja se odnosi na Zen namještaj: Nemojte u svojem domu imat namještaj koji vam nije potreban, ali budite sigurni da je ono što imate jednostavno, udobno i lijepo.

Smirujuć i prostran Zen dekor

Imate svoj Zen namještaj, odstranili ste nered i na putu ste prema spokoju. Evo još nekoliko pravila za Zen uređenje:

  • ugradbeni, minimalistički prostor za pohranu je osnova za otklanjanje nereda
  • najbolje je izbjegavati ukrašene i valovite linije
  • multifunkcionalan namještaj je savršen za Zen uređenje
  • izbjegavajte sve što vizualno ”vrišti” i zahtijeva puno pažnje
  • nemojte misliti da vam treba bilo što japansko kako biste imali Zen namještaj

Svrha Zen uređenja

I za kraj, svrha Zen uređenja je da stvorite smirujuću okolinu koja će vam služiti kao odmor od svakodnevne strke i emotivnih zahtjeva vanjskog svijeta. A to će vam omogućiti prazan prostor koji vam daje slobodu, udoban namještaj, skladne boje i odsustvo nereda.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *